Home Home - SASR

This page is due for an update. Just a few examples of previous network news mail.

i

Kære solidariske danske Sydafrikamennesker og historieinteresserede.

Her følger noget personligt nyhedsinfo. Måske kunne visse af nedenstående erfaringer være af interesse også for andre end de nærmeste netværksbekendte. Bare nogle indtryk, få og små, fra det jeg kan li’: Afrikaforskning.

For nylig rodede jeg lidt rundt og studerede ovre i London, hvor jeg læste på British Library, derunder Roger Fieldhouses glimrende 546-siders, Anti-Apartheid: A History of the Movement in Britain, som vist ikke findes i Danmark endnu. Og også snakkede med et par forskere på SOAS.  Og læste dette nye og ret så interessante tidsskriftnummer:
The Global Antiapartheid Movement, 1946–1994, Radical History Review, Volume 2014, Number 119, Spring 2014, Issue Editors Lisa Brock, Van Gosse, and Alex Lichtenstein.

Disse nyere bøger, som jeg fandt ved samme lejlighed, er faktisk også ganske spændende:
Nick Crowson, Matthew Hilton, James McKay Eds., NGOs in contemporary Britain. Non-state actors in society and politics since 1945, Palgrave Macmillan, 2009, pp. 320.
Rob Skinner, The foundations of anti-apartheid: Liberal humanitarians and transnational activists in Britain and the United States, c.1919-64, Palgrave Macmillan, 2010.
Hilary Sapire and Chris Saunders (Eds.), Southern African liberation struggles: new local, regional and global perspectives, University of Cape Town Press, 2013, 316 pp.
Rita Barnard (ed.), The Cambridge companion to Nelson Mandela, Cambridge University Press, 2014, 317pp.

Solidaritetsdebatten lever, bøgerne strømmer ud og man kan nærmest ikke rigtigt følge med.

Seneste version af det solidaritetshistorie-paper, jeg arbejder på ligger på den åbne del af mit OneDrive: http://1drv.ms/1xoPB17. Kritik og vedkommende vinkler efterlyses. Muligves vil jeg forsøge at føre mig frem med det til den kommende ECAS6 konference i Paris eller til ASMEA-konferencen i Washington til efteråret (tjek min hjemmeside under Newsdesk eller min online database ConfList for kommende Afrika-relaterede konferencer).

Timeline-tabellen over solidaritetshistoriske begivenheder på min hjemmeside er også blevet opdateret (se Databases, queries | Solidarity chronology.
Min tabel med Sydafrikaforskningsrelevante personer og institutioner vokser langsomt. Privilegeret adgang for en snæver kreds med Username/password = visitor/emma. Prøv fx at søge på Line of work = international solidaritet. Sidste poster er nyest, mange er forældede. Eller søg på Line of work = AAM archives.
Vokser organisk gør også min litteraturdatabase LitSA. Prøv fx at søge på Key Words = AAM eller Key Words = sanktioner.

And by the way: Saul Dubow kommer til byen og planen er vist, at han giver to forelæsninger:
At KU’s Ceremonial Hall, Weds 25 Feb 16-17.30 on “Mandela as a global icon” med paneldebat.
Og desuden:
At CAS on Thursday 26 February, 15.15 - 17.00, he will focus on “the idea of apartheid and its ramifications, intellectual and political”. Forhåbentlig skræmmer det ikke nogen væk, at jeg vil agere discussant ved sidstnævnte lecture, for jeg tror, at det bliver rigtigt interessant (se http://teol.ku.dk/cas/Calendar/260215/).

I efteråret var jeg lidt rundt i den tidligere Hauptstadt der DDR, hvor jeg bl.a. deltog i fejringen ”20 Jahre Demokratie in Südafrika”  og snakkede med folk på Institut für Asien- und Afrikawissenschaften, der bl.a. kører et interessant projekt om forced labour. Verband für Internationale Politik und Völkerrecht var også interessant, bl.a. Hans-Georg Schleicher, tidligere DDR-ambassadør, kørt ud på et sidespor, har en hoben sydafrikaskriverier bag sig (se http://www.vip-ev.de/afrika.htm).  Jeg kiggede også forbi Zentrum Moderner Orient (tidligere under bereich der Akademie der Wissenschaften der DDR).

Sommerens tur til Frankrig indbefattede snakker med folk fra Centre d'Etudes Africaines, Ecole Pratique des Hautes Etudes, snak med arrangørerne af konferencen ”Pieces of history. Foundations and ruptures, periods and events in the historiography of African literature”, samt deltagelse I Sydkystens bogforum, Nice Festival du Livre.
Bestyreren af pensionskassens boliger i Nice, Maison Danise, Michael, er også leder af den lokale danske VL-gruppe og har været så venlig at invitere mig til at komme herned igen og holde foredrag om den økonomiske historie i Afrika senere på året.

Uforarbejdede råfotos fra disse trips kan ses på mit OneDrive: http://1drv.ms/1luJNLs.

Til maj og igen til efteråret holder jeg et foredrag på Folkeuniversitetet i Århus og København i serien, Dage der forandrede verden. Det skal handle om begivenhederne omkring Nelson Mandelas løsladelse. Mads Fuglede, Paul Villaume, og flere andre er med på tilsvarende emner.  (http://www.jakobsgaardstolten.dk/Teaching%20etc/Foredrag%20accessible/Folkeuniversitetet%20-%20Aarhus%20-%20Program%202015a.pdf)

Jeg har tilladt mig at lægge en skannet version af SAKs bog Aktivister mod apartheid på min hjemmeside. Den burde vel også flyttes til AKs nye hjemmeside på et tidspunkt. Sig til hvis der er indvendinger: www.jakobsgaardstolten.dk | Book manuscripts | Lager Manuscripts in e-book form with free access | …

Det mystiske T-shirt-mysterium er stadig uopklaret trods henvendelser til AAM-mennesker i hele Norden. Richard Knight fra African Activist Archive Project (rvknight@earthlink.net) efterlyser oplysning om, hvem der har fremstillet vedhæftede T-shirt.

Interessant i øvrigt at følge de sydafrikanske medier og se den tidligere arbejderleder, Ramaphosa, afsløret i M&G som the landlord from Hell. Ud over de R76 mio. han opgiver til skat og de 20 mia. han ikke opgiver, ejer han 30 nedslidte udlejningsejendomme i JoBurg.
Også interessant at læse Raymond Suttners kritiske artikel i samme medie: Protecting Jacob Zuma consumes the ANC.
En aktuel artikel i M&G beskriver også, hvordan direktøren for SA History Archive (Saha), Catherine Kennedy (der besøgte Danmark for nogle år siden for at orientere sig i de danske antiapartheidarkiver og give en seminarforelæsning på CAS), nu er lykkedes med at tvinge det sydafrikanske politi til at offentliggøre en liste over såkaldte ”National key points” efter at politiministeren opgav at anke sagen til High Court. Hemmeligholdelsen har bl.a. været brugt til at lægge restriktioner på omtalen af Zuma’s residens ved Nkandla.

Ellers roder jeg fortsat med teoretiske indledningskapitler om racisme, identitet og kolonialisme til den Sydafrikabog, jeg arbejder på, men det kommer jeg nok tilbage til jer om på et senere tidspunkt.

Måske mødes vi ude i barmhjertighedsmiljøet.
Hans Erik

·          ___________________________________
Hans Erik J. Stolten, cand.phil., ph.d.
Skrædderpladsen 25
2635 Ishøj
Tel.: 51826369
Skype navn: jakobsgaardstolten
Email: hanserik@jakobsgaardstolten.dk
Web: http://www.jakobsgaardstolten.dk

·          ____________________________________

NB. Send bare en afmeldingsmail til mig, hvis du ikke ønsker denne type henvendelser fremover.
i

Home Home - Stolten's African Studies Resources
---------------------------------------------------
© Jakobsgaard Research
---------------------------------------------------